SPLETNI PIŠKOTKI

Spletno mesto www.allianz.si za polno delovanje uporablja piškotke.

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča razločevanje med obiskovalci in za štetje obiskovalcev. Uporabljamo piškotke storitve Google Analytics.

Podatke uporabljamo znotraj skupine Allianz. Podatkov ne posredujemo tretjim osebam, prav tako ne spremljamo obiskovalcev kot posameznikov, temveč povsem anonimno.

Kaj so piškotki (cookies)?

Spletno mesto v brskalnik računalnika obiskovalca oziroma uporabnika odloži t.i. "piškotek". Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletnega mesta in običajno vsebuje naslednje podatke: ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek, življenjsko dobo piškotka, vrednost - navadno naključno generirano edinstveno število.

V piškotku so osnovni podatki o uporabnikovem obisku določene spletne strani. Z dvakratnim klikom na datoteko dobimo podrobnejše informacije o obiskani spletni strani, datumu in uri obiska. Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko slednji v brskalniku, ki ga uporablja za brskanje po spletu, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Zakaj uporabljamo piškotke?

Piškotki se uporabljajo v različne namene. Med drugim omogočajo hitrejše delovanje strani, izboljšajo uporabniško izkušnjo in umogočajo ugotavljanje navad uporabnikov. Na spletnem mestu www.allianz.si piškotke uporabljamo z namenom, da pridobimo informacije o načinu uporabe spletnega mesta, predvsem o pogostosti obiskovanja spletnega mesta, o najbolj branih vsebinah, o povprečnem času obiska ipd. (spletna analitika). V ta namen uporabljamo storitev Google Analytics, ki nam omogoča anonimno spremljanje gibanja obiskovalcev po našem spletnem mestu.

Na podlagi statističnih podatkov o obiskanosti spletne strani, ki jih prav tako omogočajo piškotki, lahko upravljavci spletnih mest ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Piškotki, ki se namestijo na vaš računalnik ob obisku spletne strani www.allianz.si

  • _utma: Piškotek podjetja Google Inc. v sklopu storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za razlikovanje med uporabniki in sejami. Piškotek služi predvsem štetju obiska na spletni strani ter ugotavljanju datuma prvega in zadnjega obiska spletne strani. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics. Piškotek se izbriše 2 leti po namestitvi.
  • _utmb: Piškotek podjetja Google Inc. v sklopu storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za določitev nove seje oz. novega obiska. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics. Piškotek se izbriše 30 minut po namestitvi.
  • _utmc: Piškotek podjetja Google Inc. v sklopu storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja v kombinaciji s piškotkom _utmb, da se določi ali uporabnik dejansko opravi novo sejo oz. obisk. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics. Piškotek se izbriše ob zaprtju brkljalnika.
  • _utmv: Piškotek podjetja Google Inc. v sklopu storitve Google Analytics. S piškotkom _utmv se nastavijo in prenašajo informacije o spremenljivkah po meri, ki jih ponudnik nastavi v Google Analytics kodi. Gre za piškotek, namenjen razdelitvi (segmentaciji) obiskovalcev, tj. prepoznavi (identifikaciji) obiskovalca kot člana, nečlana, moške, ženske, zaposlene, nezaposlene itd. Ta piškotek se namesti, da Google Analytics ve, kako naj razporedi obiskovalca. Piškoted se izbriše 2 leti po namestitvi.
  • _utmz: Piškotek podjetja Google Inc. v sklopu storitve Google Analytics. Piškotek shrani podatek o tem, s katerega spletnega mesta je uporabnik prišel. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics. Piškotek se izbriše 6 mesecev po namestitvi.

Več o piškotkih storitve Google Analytics:

https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/
analyticsjs/cookie-usage

Kako odstraniti piškotke?

V primeru, da želite odstraniti piškotke spletnega mesta www.allianz.si, lahko to storite v nastavitvah zasebnosti vašega brskalnika. Izbrišete lahko posamezne piškotke in prepoveste posameznemu spletnemu mestu, da shranjuje piškotke.

Podrobna navodila:

Smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov:

https://www.ip-rs.si/fileadmin/user_upload/Pdf/smernice/
Smernice_o_uporabi_piskotkov.pdf